Actueel‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Vanuit de EGE‎ > ‎Nieuws Archief‎ > ‎

Celebrate Recovery (Henk Noordhuis)

Geplaatst 6 dec. 2011 12:35 door Admin EGE   [ 9 jul. 2012 01:23 bijgewerkt door Albert Jan Bolwijn ]

Gods uitgestrekte hand naar “anonieme zondaren”

“Ik kwam laat binnen en nam plaats op de achterste rij. Ik wilde zelfs niet eens toegeven dat ik bij CelebrateRecovery zat, laat staan dat ik hulp nodig had…”

Met een zekere regelmaat zie ik ze binnenkomen. Ze komen te laat, hopen dat ze hun jas op kunnen hangen zonder dat iemand hen opmerkt om vervolgens plaats te nemen op de achterste rij. Halverwege de zaal staan altijd schermen omdat de kerkzaal met 450 stoelen te groot is voor de ca. 60 mensen op de woensdagavond. Als je achter die schermen gaat zitten, is je uitzicht belemmerd en ben je een beetje afgezonderd van de overige aanwezigen.

“De schaamte is groot. Schaamte omdat ik een probleem mijn leven binnen heb zien komen waar ik niet tegen bestand ben. Ik voel me een verliezer, een zwakkeling. Het beeld wat ik had van Celebrate Recovery is dat het voor zwakkelingen is. Nu ben ik er zelf één…”

Ik heet de mensen welkom, zoals ze zijn. Ik hoef niet te weten waarom de mensen gekomen zijn. Dat weten ze zelf wel en de reden dat ze komen is niet hun echte identiteit. Het feit dat ze met hun moeiten naar God toe gaan zegt iets over de deelnemers. Ik spreek hen toe als helden. Het zijn mensen zoals jij en ik, mensen die de strijd aan gaan met reus Goliath, terwijl ze weten dat de reus te groot is om te overwinnen. Ze weten dat God David geholpen heeft en hun hoop is dat God hen ook gaat helpen. Dat zegt iets over de deelnemers en hun echte identiteit. Of ze nu achter de schermen gaan zitten of op de voorste rij, ze willen de strijd aanbinden met de hulp en onder de leiding van God.

“Ik spoedde mij naar de afgesproken ruimte en kwam, uiterst nerveus, in een groepje met een 4-tal mannen terecht. Gewone jongens, waar je niets bijzonders aan zag. Bij een kennismakingsrondje bleek verrassend, dat ze bijna allemaal mijn verhaal vertelden. Ik had bijna niets toe te voegen. Het was buitengewoon bijzonder om na 25 jaar anonieme strijd voor het eerst medestanders te spreken die uit dezelfde eenzame wereld kwamen, die aan een half woord genoeg hadden en ook al mijn smoezen; leugens en valkuilen kenden. Geweldig wat een ervaring. Ik kom sindsdien zo veel mogelijk; deel de ervaringen, krijg en deel tips, steun en gebed. Jongens onder elkaar, maar nu op de goede manier.”

Een belangrijk aspect van Celebrate Recovery is openheid. Eerlijk worden tegen God (tegenover Hem hoef je niets te verbergen, Hij weet het toch al) en tegen iemand die je vertrouwt. Als je eerlijk bent over jezelf, ga je jezelf langzamerhand ook anders beoordelen. Je laat het imago los wat je hebt geprobeerd hoog te houden, je weet: “ik heb God nodig.”

God heeft de weg gewezen om uit de moeiten te komen. De Here Jezus beschreef deze weg toen een geleerde Hem vroeg wat het belangrijkste gebod was. Hij gaf toen als antwoord:

……: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.’ (Mattheus 22:38-40)

We noemen dat ook wel het Grote Gebod; dit is dus de basis van Gods woord. Alles wat in de Bijbel staat, moet gelezen worden vanuit dit perspectief. We gaan mensen dus niet leren om volgens bepaalde regels te leven, maar we gaan tijdens CR op zoek naar het hart van Gods woord. Dat betekent: Staat God eigenlijk wel op de eerste plaats in mijn leven? Wil ik dat echt? Wat is Gods manier om met de dingen die mij overkomen om te gaan? En hoe doe ik het nu? (Als er verschillen worden gevonden, belijden we dat als zonde) Heb ik mijn naaste wel lief? Een stapje verder: Heb ik mijn vijanden wel lief? Als je niet afhankelijk bent van God, kan deze vraag niet positief beantwoord worden. Toch is het Gods manier om met andere mensen om te gaan. Veel problemen ontstaan doordat we anderen niet liefhebben, doordat we God niet willen volgen. De gevolgen daarvan zijn vaak vernietigend.

“Het stemmetje dat mij 25 jaar lang steeds influisterde dat ik een loser was en dat ik niet deugde: dat stemmetje is weg. Celebrate Recovery is voor mij het begin van een nieuw leven geworden! In Jezus ben ik werkelijk vrij geworden; ik ben transparant en hoef niet meer te liegen. Ik kan eindelijk volledig mezelf zijn. Gelukkig hoef ik het niet van mijzelf te verwachten: mijn hulp is van de Here. Hij is nabij. Uiteindelijk blijkt maar weer dat onze God veel groter is dan dat ik voor mogelijk heb gehouden.”

Het is niet moeilijk om Celebrate Recovery programma een plek te geven binnen de plaatselijke gemeente, het is wel een keuze die je moet maken. Celebrate Recovery is ten diepste geen counselingmodel, maar een discipelschapstraining en elke christen moet immers getraind worden als discipel.
In sommige gemeenten wordt het kleinschalig gestalte gegeven (10 bezoekers en soms minder) In andere gemeenten gebeurt het grootschaliger. Het maakt in principe niet uit. Wat echt belangrijk is, is dat mensen leren om in hun moeiten en frustraties de keuze te maken om niet zelf een uitweg te vinden maar om er mee naar Jezus Christus toe te gaan. Jezus Christus, voor wie geen probleem te groot is, want hij heeft zelfs het grootste probleem (de dood) overwonnen.

Omdat het landelijk netwerk van kerken en gemeenten die Celebrate Recovery aanbieden wel langzaam groeit, maar nog niet dekkend is, zijn er bijna wekelijks belangstellenden die teleurgesteld moeten worden als ze het landelijk kantoor bellen. De afstand van hun woonplaats naar de dichtstbijzijnde gemeente blijkt dan te groot om dit jaarprogramma te kunnen volgen. Het streven is om in 2015 iedere Nederlander de kans te bieden om Celebrate Recovery te kunnen volgen binnen een straal van 10 km. vanaf zijn of haar woonplaats.

Op DV. 12 november is er een landelijke infodag over CR in de Pijler te Lelystad.

www.celebraterecovery.nl


Henk Noordhuis 

(Henk heeft als zorgpastor van de Vrije Baptistengemeente in Groningen aan de wieg gestaan van de introductie van Celebrate Recovery in Nederland beginnend in 2005 als pioniergemeente. Sinds 1 januari 2011 is hij voorganger van VBG “De Ontmoeting” in Veendam waar Celebrate Recovery ook een belangrijke plaats in de gemeente inneemt.)